Aromatico

Z miłości do gotowania, jedzenia i życia w ogóle

Wpis

niedziela, 10 marca 2013

Drożdżowe ślimaczki

Nie ustaję w próbach zrobienia kształtnych ślimaczków drożdżowych. W ogóle ostatnio dużo w kuchni u mnie wypieków na drożdżach. Zwykle używam świeżych, chociaż przy pieczeniu chleba stawiam na te w saszetkach. Ponoć są bardziej przewidywalne:-)

Moja mama nie piekła drożdżowego. Ubolewam, ale zawsze twierdziła, że "nie ma ręki" do tego. Być może - trudno mi nawet cokolwiek ocenić. Fakt, że zawsze ratowała różne moje wymysły kulinarne, świadczy raczej o czymś przeciwnym, ale... Nie każdy musi mieć w rodzinie kulinarnego przewodnika, który wszystko mu pokaże, nauczy i jeszcze wyciągnie magiczny notes, w którym ma zapisane rodzinne przepisy na wszystko:-)

Ostatni czas to także okres mojej fascynacji kardamonem. Jego zapach działa na mnie niesamowicie pobudzająco i napełnia mnie jakimś dziwnym optymizmem. Nie mogło więc go zabraknąć i w tym przepisie.

drożdżowe ślimaki z suszonymi owocami

Drożdżowe ślimaki pszenno-orkiszowe ze słodkim nadzieniem z suszonych owoców

składniki:

  • 650g mąki (350g pszennej i 300 orkiszowej białej)
  • szklanka 220ml mleka
  • 100g masła - roztopić i ostudzić
  • 100g drobnego białego cukru
  • 2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu
  • 40g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka utartych w moździerzu ziarenek kardamonu

składniki nadzienia:

  • 100 g suszonych owoców, mieszanki keksowej lub rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • kilka czekoladek nadziewanych marcepanem - pokrojonych drobno lub startych na tarce

Wykonanie:

Masło roztapiamy i zostawiamy do ostudzenia. Obydwie mąki wsypujemy do misy miksera, dodajemy sól. Drożdże rozkruszamy do drugiej miski, zasypujemy płaską łyżką cukru, zalewamy letnim mlekiem i dodajemy 4 łyżki mąki - to będzie nasz zaczyn. Pozwalamy mu 15min odpocząć i podrosnąć. Potem wlewamy go do mąki, dodajemy resztę składników i zagniatamy dość zwarte ciasto. Gdyby było zbyt klejące, trzeb lekko podsypać mąką, jeśli za rzadkie, dolać odrobinę mleka. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) - ok, 1,5h .

drożdżowe ślimaki z suszonymi owocami

drożdżowe ślimaki z suszonymi owocami

Masło do nadzienia roztopić, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać. Blachę 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ok 1 min, potem rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką powierzchni. Smarujemy lekko masłem, zostawiając po bokach ok 1,5cm suchego ciasta. Rozkładamy nadzienie i zwijamy. Następnie kroimy na plastry 2-3 cm i układamy w blaszce jeden obok drugiego. Zostawiamy na ok 20 min - w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni. Smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 25-30 minut. Jeśli za bardzo się rumieni, przykrywamy folią alu.

drożdżowe ślimaki z suszonymi owocami

Super do odrywania. :-)

drożdżowe ślimaki z suszonymi owocami

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
viqui7
Czas publikacji:
niedziela, 10 marca 2013 17:18

Polecane wpisy

Trackback